test

BLOG

Stop onnodig energieverbruik. Isoleer uw woning met HR++ of triple glas

Een lagere energierekening begint met het binnenhouden van de warmte en buitenhouden van de kou. Isoleren dus. Van spouwmuur-, dak-, bodem- en vloerisolatie tot het vervangen van glas door hoogrendementsglas. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een lagere energierekening begint met het binnenhouden van de warmte en buitenhouden van de kou. Isoleren dus. Van spouwmuur-, dak-, bodem- en vloerisolatie tot het vervangen van glas door hoogrendementsglas. De mogelijkheden zijn eindeloos. Toch wordt er vaak pas aan isoleren gedacht wanneer u tijdens een avondje op de bank wordt verstoord door kou door de ramen. Of de hoge stookkosten tijdens de wintermaanden.

Eén van de boosdoeners voor deze hoge stookkosten zijn slecht geïsoleerde ramen en kozijnen. Ze zorgen voor onnodig energieverbruik. Heeft u nog enkel of ouder dubbel glas in huis? Vervang dit dan door HR++ of triple glas. Dit isoleert namelijk tot drie keer beter dan gewoon dubbelglas. Zo zit u er deze winter wél warm bij. Maar wat is hoogrendementsglas, wanneer vervangt u dubbel glas voor HR++ of triple glas en wat levert het u eigenlijk op? In deze blog vertellen wij u daar meer over.

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas, beter bekend als HR-glas, staat voor glas met een hoog isolerende werking. De ‘+’ staat voor de isolatiewaarde. Hoe hoger het aantal plusjes, des te beter het glas isoleert. Hoe dat werkt? Bij hoogrendementsglas zit er een dun, isolerend, kleurloos metaallaagje aan de binnenkant van één van de glasplaten. Daarnaast is de ruimte tussen de twee glasplaten gevuld met edelgas, want dat isoleert beter dan gewone lucht. En dát zijn de eigenschappen van HR++ of triple glas die uw woning een hoger rendement geven.

Enkel of dubbel glas vervangen door HR++ of triple glas

Heeft u nog ramen met enkel glas? Dan adviseert Kokall altijd om al het enkel glas in uw woning te vervangen door HR++ glas of triple glas. Enkel glas isoleert namelijk niet en is daardoor niet meer van deze tijd, omdat er de afgelopen jaren veel duurzamere alternatieven op de markt zijn gebracht. Heeft u dubbel glas en is dit ouder dan 20 jaar? Ook dan kunt u veel voordeel halen uit het vervangen van uw glas door hoogrendementsglas.

Tip: Let ook op de afstandshouders tussen het glas

HR-glas kan nog steeds leiden tot condensvorming aan het randbereik van het glas. Kijk daarom bij het vervangen van uw glas ook naar de afstandshouders. Deze zijn ‘standaard’ vaak aluminiumkleurig, waardoor er toch een kleine koudebrug ontstaat op zulk goed isolerend glas. De kou geleidt namelijk via het aluminium, waardoor het als het ware via het buitenste glas naar de binnenste ruit kan gaan. Ondanks dat het isolatielek minimaal is, adviseren wij onze klanten daarom om te kiezen voor kunststof afstandshouders. Deze geleiden de kou niet én u kunt voor diverse kleuren kiezen. Meestal wordt er gekozen voor zwart. Dat ziet er niet alleen strakker uit, het geeft ook nog net eens dat extra tikkie isolatie.

Tip: Kijk of uw huidige kozijnen geschikt zijn voor HR-glas

Maar het draait niet alleen om de isolatiewaarde. Kijk ook of uw huidige kozijnen geschikt zijn voor dikkere (en dus zwaardere) glassoorten, zoals HR++ glas. Houten kozijnen die nog goed zijn, kunnen meestal aangepast worden door de sponningen uit te frezen en glaslatten te gebruiken. Heeft u stalen, kunststof of aluminium kozijnen? Laat u dan adviseren over de mogelijkheden. Over het algemeen kan dubbel glas in kunststof- of aluminium kozijnen worden vervangen door HR+ of HR++ glas. Kan dat niet of zijn uw kozijnen toch binnen 10 jaar aan vervanging toe? Vervang dan de kozijnen door nieuwe isolerende kozijnen, bij voorkeur met triple glas.

Vier redenen waarom u uw ramen moet isoleren

Slecht geïsoleerde ramen zijn dus een grote bron van energieverlies en zorgen voor tocht en kou nabij de ramen. Hoeveel warmte en energie u verliest, hangt af van verschillende factoren: het type glas, het profiel, het soort afstandshouders en de grootte van uw kozijnen. Zo kan er via enkel glas al snel 15% van uw energie verloren gaan. Overstappen naar hoogrendementsglas levert u dus niet alleen een fikse energiebesparing op. Het zorgt ook voor een veel comfortabelere woning. Hieronder delen we de vier belangrijkste redenen waarom het isoleren van uw ramen de investering waard is.

1. Meer wooncomfort

Omdat de woning sneller is opgewarmd, én de kou van buitenaf niet meer naar binnendringt, creëert u meer wooncomfort. Daarnaast blijft de warmte in de wintermaanden in uw woning, terwijl het tijdens warmere zomermaanden de warmte juist buiten houdt. Het resultaat? Een meer constante en vaker een aangename temperatuur in huis.

2. Energie besparen

Misschien wel de belangrijkste reden om slecht geïsoleerd- of enkel glas aan te pakken: het verlaagt de stookkosten. Door de extra isolatie van het raam wordt uw energierekening aanzienlijk lager. Vooral in de koude wintermaanden.

3. Geluid

Goede isolatie werkt geluiddempend. Hierdoor dringen geluiden van buiten de woning minder snel binnen. Woont u aan een drukke weg of heeft u veel last van omgevingsgeluiden? Dan adviseren wij om te kiezen voor geluidswerend glas. Dat houdt nóg meer geluid buiten de deur.

4. Verhoging woningwaarde

Goede raamisolatie zorgt in de meeste gevallen voor een hoger energielabel. Bijkomend voordeel: een hoger energielabel blijkt ook de verkoopwaarde van uw woning aanzienlijk te verhogen. Deze investering verdient u dus grotendeels zeker terug!

Het vervangen van enkel of dubbel glas voor hoogrendementsglas levert u dus vele voordelen op. Denkt u eraan om uw kozijnen te vervangen en te kiezen voor HR++ of triple glas? De adviseurs van Kokall helpen u graag bij het uitkiezen van het kozijn en type glas dat het beste bij uw woning en woonwensen past. Wacht niet met isoleren totdat u de koude tocht voelt in huis deze winter, maar begin nu al met oriënteren. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan of bezoek onze showroom.

Ook interesse in onze producten?

VRAAG ADVIESGESPREK AAN

Meer wereldnieuws

Ontdek
de wereld van Kokall Kozijnen en Bouw in onze showroom

Wilt u de wereld van Kokall Kozijnen en Bouw ontdekken? U bent van harte welkom in onze showroom! Ook zonder afspraak. Wilt u een gericht adviesgesprek? Dat kan. Check dan eerst even in door een adviesgesprek aan te vragen!

Klik hier voor het aanvragen van uw adviesgesprek